"Teosteni lähtökohtana on usein ihmisen ja luonnon vuorovaikutus. Olen käyttänyt symbolina paljon myös eläimiä, kuten härät, siat, koirat, kissat ym.
Teosteni muotokieli sijoittuu abstraktiin ja esittävän välimaastoon.
Ihmisten tunnetilat kuten pelko, suru, ilo ja moni muu välittyvät voimakkaiden värien ja ekspressiivisen ja spontaanin ilmaisun kautta."

Esittely

Seppo Kääriäinen aloitti taiteellisen työskentelyn aikuisiässä. Hän opiskeli maalausta mm. taiteilija Osmo Monton johdolla Iisalmen kansalaisopiston kuvataidepiirissä vuosina 1973 - 1980. Hänen debyyttinsä oli Kuopion läänin aluenäyttelyssä 1977.


Kääriäinen on useiden yksityisnäyttelyiden lisäksi osallistunut lukuisiin valtakunnallisiin yhteisnäyttelyihin. Taiteilijatyönsä ohessa hän on toiminut usean yläsavolaisen kansalaisopiston opettajana ja Varpaisjärven yläasteen kuvataideopettajana.


Kääriäisen mukaan hänen teostensa lähtökohtana on usein ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Metsä on myös hänelle taiteilijana tärkeä energian ja innoituksen lähde. Hän liikkuu paljon luonnossa ja saattaa istahtaa pitkäksikin aikaa nauttimaan luonnon läheisyydestä. Hänelle luonto on inspiraation kehto.


Kääriäisen teokset ovat samanaikaisesti sekä abstrakteja että esittäviä. 

Kuvauksensa symboleina hän käyttää ihmisiä ja eläimiä. Erilaisia tunnetiloja hän kuvaa voimakkailla väreillä ja spontaanilla, ekspressiivisellä ilmaisulla. 


Maalauksissaan hän käyttää akryyli-, tempera- ja öljyvärejä. Akvarellivärejä hän käyttää lähinnä luonnosteluvaiheessa ja luontokuvauksissa. Kertamaalauksena tehdyt akvarellit toimivat muistiinpanoina öljyvärimaalauksia varten, sillä hän työstää yleensä samanaikaisesti useaa, noin kymmentä teosta.


Taiteen opetustyö vie suuren osan taiteilijan ajasta, mutta Kääriäinen sanoo aikaa löytyvän omalle taiteelle silloin, kun sitä tarvitaan. Mietiskelevä ja pohdiskeleva työskentelytapa näkyy myös hänen tavassaan opettaa. Yksi oppituntien kulmakivistä on vilkas keskustelu, jota käydään paitsi taiteesta ja sen tekemisestä, myös elämästä ylipäätään.

Seppo Antero Kääriäinen

S. 20.09.1950

Taipale - Lapinlahti, Suomi


Sepänmäentie 12
74520 Iisalmi

050 5579140

[email protected]